ΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Image
Αλλοδαποί θεωρούνται όλοι οι νόμιμοι μετανάστες της χώρας που έχουν άδεια παραμονής και όχι απλώς άδεια εργασίας .
Οι έχοντες άδεια εργασίας μόνο δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης.
Μετανάστες θεωρούνται και οι Έλληνες που έχουν ξένα διαβατήρια , επομένως για να πάρουν δίπλωμα απαιτείται άδεια παραμονής και όλα τα συναφή, εκτός και αν έχουν Ελληνική Ταυτότητα.
Όλοι οι πολίτες της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ καθώς και οι πολίτες των χωρών: Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ελβετία, Λιχτεστάιν, Νότιας Αφρικής, Παλλινοστούντες της Σοβιετικής Ένωσης μπορούν να αντικαταστήσουν τα διπλώματα τους με ΕΛΛΗΝΙΚΑ.. Όλοι οι πολίτες των άλλων χωρών του κόσμου δεν μπορούν να αναγνωρίσουν διπλώματα και επομένως θα υποβάλλουν αίτηση για ΝΕΟ ΔΙΠΛΩΜΑ
Το δίπλωμα για να αναγνωρισθεί πρέπει να ισχύει , εάν έχει λήξει θα πρέπει πρώτα να αναθεωρηθεί στην χώρα που εξεδόθει και μετά να γίνει η μετατροπή σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Αυτό ισχύει μόνο για τα διπλώματα των τρίτων χωρών και όχι για της ΕΕ. Τα διπλώματα της ΕΕ μπορεί να αντικατασταθούν και μαζί να αναθεωρηθούν στην ΕΛΛΑΔΑ με βάση τους Ελληνικούς νόμους, μόνο αναθεώριση δεν γίνεται.
Εάν το ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ μπορεί να γίνει η αντικατάσταση εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ αρκεί να μην έχει λήξει το δίπλωμα.
Αίτηση για νέα άδεια παραμονής ή για ανανέωση πρέπει να υποβάλλεται στο Τμήμα αλλοδαπών της περιοχής  που κατοικείται. Για να υποβάλλεται αίτηση για δίπλωμα θα πρέπει η άδεια παραμονής να έχει εκδοθεί 185 ημ. πριν την ημέρα της αίτησης , είτε είστε πολίτης της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ είτε είστε πολίτης των άλλων χωρών. Για τους αλλοδαπούς μαθητές ή σπουδαστές απαιτείται να έχει την ιδιότητα αυτή για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών συνεχώς αθροιστικά κατά το τελευταίο 12μηνο, πρίν απο την ημέρα κατάθεσης της αίτησης για δίπλωμα. Η κανονική διαμονή πρέπει να αποδυκνείται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο

Εάν την άδεια παραμονής την αλλάξατε πρόσφατα μπορείτε να υπολογίσετε και την προηγούμενη άδεια αρκεί να έχετε ένα αντίγραφο ή βεβαίωση απο την αρμόδια υπηρεσία. Εάν δεν έχουν παρέλθει πάνω απο 90 ημ. μεταξύ των 2 εγγράφων ,τότε ο αλλοδαπός θεωρείται οτι διέμενε στην ΕΛΛΑΔΑ κατά το διάστημα αυτό.  Επικοινωνήστε με την ΣΧΟΛΗ μας για να σας ενημερώσουμε επ' αυτού.
Για τα Θεωρητικά
Οι γλώσσες γραπτών που υπάρχουν οι ασκήσεις των σημάτων για όλα τα οχήματα (ΜΟΤΟ-ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ-ΦΟΡΤΗΓΟ-ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ) είναι 4 ,ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ-ΡΩΣΙΚΑ. Υπάρχει CD που περιλαμβάνει όλες τις ασκήσεις για την ημέρα των γραπτών, σε όλες τις γλώσσες. Τα θεωρητικά υπάρχουν μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα. Στο οπτικοακουστικό σύστημα δίνουν εξετάσεις μόνο οι μετανάστες που η γλώσσα τους δεν προσφέρετε από το Υπ. Συγκοινωνιών ( δηλ η 4 γλώσσες ανω)

Για την πρακτική
Η πρακτική εξέταση όπως και τα προφορικά που θα σας ζητήσουν οι εξεταστές γίνονται μόνο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, γι’αυτό φροντίστε να ξέρετε λίγα ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Στην σχολή μας μιλάμε άπταιστα και ΑΓΓΛΙΚΑ και επομένως η πρακτική εκπαίδευση μπορεί να γίνει και στην ΑΓΓΛΙΚΗ, αλλά όχι οι εξετάσεις .

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Τα θεωρητικά μαθήματα παραδίδονται στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ , για του αλλοδαπούς θα πρέπει να γνωρίζουν λίγα Ελληνικά για να καταλαβαίνουν τις εξηγήσεις που κάνουμε. Για τους ΑΓΓΛΟΦΩΝΟΥΣ έχουμε Μετάφραση του Ελληνικού βιβλίου σημάτων το οποίο είναι προς πώληση.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΡΑΠΤΩΝ
Η γλώσσα που θα δώστε γραπτά πρέπει να δηλωθεί την ημέρα που θα συμπληρώστε την αίτηση στο ΚΕΝΤΡΟ ΟΔΗΓΗΣΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Σχολή Οδηγών), εάν ωστόσο θέλετε να δώσετε σε διαφορετική γλώσσα μέχρι την ημέρα της εξέτασης, ζητείστε από την Σχολή να υποβάλλει αίτηση αλλαγής, κάνοντας και μια Δήλωση για το πια γλώσσα επιθυμείτε.