ΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Image
Αλλοδαποί θεωρούνται όλοι οι νόμιμοι μετανάστες της χώρας που έχουν άδεια παραμονής και όχι απλώς άδεια εργασίας .
Οι έχοντες άδεια εργασίας μόνο δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης.
Μετανάστες θεωρούνται και οι Έλληνες που έχουν ξένα διαβατήρια , επομένως για να πάρουν δίπλωμα απαιτείται άδεια παραμονής και όλα τα συναφή, εκτός και αν έχουν Ελληνική Ταυτότητα.
Όλοι οι πολίτες της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ καθώς και οι πολίτες των χωρών: Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ελβετία, Λιχτεστάιν, Νότιας Αφρικής,Αλβανία,Σερβία Παλλινοστούντες της Σοβιετικής Ένωσης μπορούν να αντικαταστήσουν τα διπλώματα τους με ΕΛΛΗΝΙΚΑ.. Όλοι οι πολίτες των άλλων χωρών του κόσμου δεν μπορούν να αναγνωρίσουν διπλώματα και επομένως θα υποβάλλουν αίτηση για ΝΕΟ ΔΙΠΛΩΜΑ
Το δίπλωμα για να αναγνωρισθεί πρέπει: εάν έχει λήξει θα πρέπει πρώτα να αναθεωρηθεί στην χώρα που εξεδόθει και μετά να γίνει η μετατροπή σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Αυτό ισχύει μόνο για τα διπλώματα των τρίτων χωρών και όχι για της ΕΕ. Τα διπλώματα της ΕΕ μπορεί να αντικατασταθούν και μαζί να αναθεωρηθούν στην ΕΛΛΑΔΑ με βάση τους Ελληνικούς νόμους, μόνο αναθεώριση δεν γίνεται.
Εάν το ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ μπορεί να γίνει η αντικατάσταση εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ αρκεί να μην έχει λήξει το δίπλωμα.
Αίτηση για νέα άδεια παραμονής ή για ανανέωση πρέπει να υποβάλλεται στο Τμήμα αλλοδαπών της περιοχής  που κατοικείται. Για να υποβάλλεται αίτηση για δίπλωμα θα πρέπει η άδεια παραμονής να έχει εκδοθεί 185 ημ. πριν την ημέρα της αίτησης , είτε είστε πολίτης της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ είτε είστε πολίτης των άλλων χωρών. Για τους αλλοδαπούς μαθητές ή σπουδαστές απαιτείται να έχει την ιδιότητα αυτή για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών συνεχώς αθροιστικά κατά το τελευταίο 12μηνο, πρίν απο την ημέρα κατάθεσης της αίτησης για δίπλωμα. Η κανονική διαμονή πρέπει να αποδυκνείται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο

Εάν την άδεια παραμονής την αλλάξατε πρόσφατα μπορείτε να υπολογίσετε και την προηγούμενη άδεια αρκεί να έχετε ένα αντίγραφο ή βεβαίωση απο την αρμόδια υπηρεσία. Εάν δεν έχουν παρέλθει πάνω απο 90 ημ. μεταξύ των 2 εγγράφων ,τότε ο αλλοδαπός θεωρείται οτι διέμενε στην ΕΛΛΑΔΑ κατά το διάστημα αυτό.  Επικοινωνήστε με την ΣΧΟΛΗ μας για να σας ενημερώσουμε επ' αυτού.
Για την Θεωρητική εξέταση

-           Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις(ΤΕΣΤ) διατίθενται σε 4 γλώσσες (ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ-ΡΩΣΙΚΑ.).

-           Υπάρχει ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ σύστημα για τους αλλοδαπούς που οι γλώσσες δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω 4, καθώς και για του ΕΛΛΗΝΕΣ αναλφάβητους

 

-ΒΙΒΛΙΑ -ύλη Θεωρητικών.

 -Τα βιβλία θεωρίας όλων των οχημάτων του Υπ. Μεταφορών υπάρχουν μόνο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
-Υπάρχει CD που περιλαμβάνει όλες τις ασκήσεις.
-Ανάλυση και επεξηγήσεις των ασκήσεων για ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ και το ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ διατίθενται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ και στην ΑΓΓΛΙΚΗ , καθώς και ένα βιβλίο για οδηγούς που έχουν πάρει δίπλωμα και δεν έχουν οδηγήσει για πολύ καιρό στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Είναι εκδόσεις της σχολής μας και διατίθενται προ πώληση.
-Υπάρχει CD οπτικοακουστικού συστήματος (χωρίς διάβασμα) για τους μετανάστες που η γλώσσα τους δεν προσφέρετε από το Υπ. Συγκοινωνιών ( δηλ η 4 γλώσσες άνω) και για τους ΕΛΛΗΝΕΣ αναλφάβητους.

Για την Θεωρητική Εκπαίδευση

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Τα θεωρητικά μαθήματα παραδίδονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ή την ΑΓΓΛΙΚΗ , για τους αλλοδαπούς άλλων γλωσσών, θα πρέπει να γνωρίζουν λίγα Ελληνικά ή Αγγλικά για να καταλαβαίνουν τις επεξηγήσεις που κάνουμε.

Για την Πρακτική Εκπαίδευση
Στην σχολή μας μιλάμε άπταιστα και ΑΓΓΛΙΚΑ και επομένως η πρακτική εκπαίδευση μπορεί να γίνει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ και στην ΑΓΓΛΙΚΗ.

Για την πρακτική Εξέταση
Η πρακτική εξέταση όπως και τα προφορικά που θα σας ζητήσουν οι εξεταστές γίνονται  στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και ΑΓΓΛΙΚΑ μόνο, γι’αυτό φροντίστε να ξέρετε λίγα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ή ΑΓΓΛΙΚΑ.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΡΑΠΤΩΝ
Η γλώσσα που θα δώστε γραπτά πρέπει να δηλωθεί την ημέρα που θα συμπληρώστε την αίτηση στο ΚΕΝΤΡΟ ΟΔΗΓΗΣΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Σχολή Οδηγών), εάν ωστόσο θέλετε να δώσετε σε διαφορετική γλώσσα , θα πρέπει μέχρι την ημέρα της εξέτασης, να ζητείστε από την Σχολή να υποβάλλει αίτηση αλλαγής αιτήματος, κάνοντας και μια Δήλωση παράλληλα για το πια γλώσσα επιθυμείτε.